Dit was natuurlijk al wat langer bekend, maar op 11 oktober stond er nu ook een heel stuk in de bijlage van het Parool. Ik vind het natuurlijk erg goed dat steeds meer mensen aan yoga doen, maar volgens mij wordt het ook steeds moeilijker om te kiezen wat voor yoga je wil gaan doen.

Toen ik 7 jaar geleden in Den Haag begon met yoga was er daar nog niet zo heel veel keus. Je had een aantal yoga scholen met voornamelijk Hatha yoga en je kon yoga doen op een sportschool. Aangezien ik niet zo heel erg van sportscholen houdt, was voor mij de keus snel gemaakt.

Maar zoals ook al in het Parool aangegeven staat zijn er tegenwoordig alleen al in Amsterdam 105 yogascholen en daar komen er nog steeds meer bij. Ik vind het erg interessant om te lezen welke vormen er tegenwoordig zijn. Mensen vragen mij ook vaak wat voor soort yoga ik geef. Ik zeg dan altijd “ik geef gewoon, hele gewone hatha yoga”. Dat klinkt natuurlijk helemaal niet hip als ik dat zeg, maar dat is wel wat het is. Soms denk ik wel eens dat ik ook mee wil doen met de hele yoga hype. Maar als ik dan weer zelf yoga doe thuis, dan kom ik daar toch weer snel van terug. Ik kan niet hip doen (degene die mij persoonlijk kennen, die weten dat ik dit nooit kan en dus ook niet in de yoga) en voor mij is yoga geen trucje wat je even doet. Yoga wordt voor mij steeds meer een manier van leven en komt terug in steeds meer dingen die ik doe.

De yoga die ik geef komt van de klassieke yoga die ik vanaf het begin het meest interessant heb gevonden en die ik zelf het liefste doe

Maar wat is dan mijn “gewone hatha yoga”? De yoga die ik geef komt van de klassieke yoga die ik vanaf het begin het meest interessant heb gevonden en die ik zelf het liefste doe. Nu, tijdens mijn laatste opleidings jaar bij Osmose, leer ik deze vorm nog steeds meer kennen. Elke keer ben ik er weer verbaasd over wat de uitwerking van yoga is zonder alle poespas er bij te halen. Voor mij is de “eenvoudige” klassieke yoga genoeg en dit wil ik graag doorgeven in mijn lessen.

Natuurlijk doen we yoga houdingen en ontdek ik elke keer weer nieuwe aspecten aan verschillende houdingen. Dit maakt wel dat ik al die verschillende zelf een keer heb meegemaakt en gevoeld en pas dan wil ik dit doorgeven in mijn lessen. En dan nog vind ik het erg leuk om te horen en te zien hoe mensen in mijn lessen reageren op alle verschillende houdingen. Op die manier blijf ik ook weer leren en fris kijken tegen houdingen die ik soms al jaren bijna dagelijks doe.

De ademhaling is de laatste jaren ook steeds een belangrijker onderdeel in mijn lessen geworden. Je ademhaling is er altijd en is altijd bij je. Het is ook een heel handig hulpmiddel bij het tot rust brengen van je lijf en je hoofd. Voor mij is het ook ideaal in het vergroten van mijn bewustwording de hele dag. Af en toe even stoppen met rennen en gewoon even rustig ademhalen is vaak zo fijn.

Als derde wordt ook stilte steeds belangrijker in mijn lessen. Soms beginnen we de les gewoon met stilzitten en niks doen. Dit is voor mij zelf vaak nog zo moeilijk, want als ik fysiek niks doe, dan gaan mijn gedachten vaak wel met me aan de wandel. Ook dan is het vaak handig om je ademhaling er bij te halen en je alleen daar op te concentreren. Maar vaak wint mijn nieuwsgierigheid het en ben ik toch wel erg benieuwd wat er dan gebeurt als ik gewoon zit en niks doe.

De onderdelen die ik net genoemd heb zijn het meest zichtbaar in de les, dus de kans is groot dat je deze wel herkent als je bij mij wel eens op les komt. Voor mij gaat er altijd achter een les vaak een heel verhaal schuil. Dit ziet, merkt of voelt niet altijd iedereen en dat is voor mij ook prima. Vaak gebeuren er dingen in je dagelijks leven die je moet verwerken, voor mij is dit fijn om te doen in de vorm van een yoga les. De komende tijd wil ik de verhalen achter een les of onderdelen daarvan ook op mijn blog gaan plaatsen. Zo kun je zelf bekijken of je dit herkend hebt en wat je er van vindt.

Ik hoop je snel weer tegen te komen bij mijn “hele gewone” yoga les en hoop dat het jou even een speciaal moment in je week kan zijn waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen.

We beginnen met de schouders. Die zijn soms, zonder dat je het merkt, opgetrokken en aangespannen. Om je schouders te kunnen ontspannen ga je eerst rustig zitten. Als het kan in kleermakerszit op de grond, maar op een stoel mag ook. Merk dan op of je rustig kunt ademen en adem een paar keer rustig in en uit. De volgende keer dat je inademt neem je je schouders voorlangs mee omhoog. Op de uitademing draai je ze door naar beneden. Zo draai je cirkels met je schouders en wordt alles daar weer een beetje soepel. Als je dit een paar keer de ene kant op gedaan hebt, doe je dit ook de andere kant op. Na de schouders gaan we verder met je nek. Ook de spieren in je nek kunnen soms ongemerkt heel veel spanning vasthouden. Zorg dat je weer rechtop zit. Als je uit ademt laat je je linkeroor naar je linkerschouder zakken (let op dat je linkerschouder ontspannen naar benden blijft hangen), als je in ademt kom je weer met je hoofd omhoog. De volgende keer dat je uitademt laat je je rechteroor naar je rechterschouder zakken. Dit kun je een paar keer achter elkaar doen.

Wat ook handig is, is om gedurende de dag een aantal keer stil te staan bij je ademhaling. Het voordeel daarvan is dat je je aandacht heel bewust ergens op richt. Daardoor gaat al het andere even naar de achtergrond en kan ook je hoofd even rustig worden. Je hoeft alleen maar je handen op je buik te leggen en je ademhaling naar je handen te sturen. Op een inademing zet je buik iets uit en bewegen dus ook je handen iets naar buiten. Als je uitademt veert je buik weer terug naar binnen en gaan ook je handen weer mee terug. De yoga filosofie is voor veel mensen nog minder bekend. Maar deze bevat hele handige en praktische richtlijnen voor het dagelijks leven. Het fijne van yoga is, dat je altijd kunt blijven oefenen. Als je even gestopt of afgedwaald bent, dan pak je het weer op waar je gebleven bent. Zo is het ook in je dagelijks leven en emoties. Je hebt ergens last van. De eerste stap is om je bewust te worden van waar je last van hebt en of je gedachten er mee aan de haal gaan. Als je merkt dat je je hier niet meer bewust van bent, dan kun je hier altijd weer even op nieuw bij stilstaan.

In de yoga filosofie staan ook een aantal richtlijnen voor wat je als yoga student in je dagelijks leven in de praktijk kunt brengen. Maar natuurlijk kun je hier ook mee aan de slag als je jezelf niet als yogastudent ziet. Deze richtlijnen worden de Yama’s genoemd. Een van deze Yama’s is Tevredenheid, of het nu mee zit of tegen zit. Als het leven tegen zit en je hier helemaal door in beslag wordt genomen, dan is het natuurlijk moeilijk om hier tevreden mee te zijn. Vaak is het juist het verzet hier tegen wat je zo bezig houdt en wat zo veel energie kost. Bij tevredenheid helpt het ook om in het moment te blijven. Je kunt het verleden en de toekomst niet veranderen. Het enige moment waar je invloed op kunt hebben is het NU. Door tevreden te zijn met hoe het nu is, maak je het vaak veel dragelijker en kun je je ook richten op wat er nog meer is. En zoals ik al eerder schreef, als je even weg bent uit het nu, kun je er altijd weer terug komen, want het is er altijd. Een van de oudste boeken over yoga, de Yoga Sutra’s van Patanjali staat het volgende: “Yoga is gelijk aan het kalmeren van de golven van de geest.”

Door bezig te zijn met je lijf, ademoefeningen en je bewust te zijn van het nu kun je de golven gaan bedwingen, of kies jij om te gaan surfen op jouw golven?