Keuzes maken. Het is niet mijn hobby, maar het moet elke dag, elk uur. Wat ga je doen, wat moet je doen, wat ga je eten, wel tv, geen tv. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Ook met yoga kun je elke keer de keus maken. Ga je wel of ga je niet naar de les. Als je dan naar de les bent gekomen heb ik misschien een les bedacht waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Wat doe je dan? Welke keus maak? Luister je naar je gevoel en doe je sommige houdingen niet mee? Of negeer je je gevoel en doe je gewoon met alles mee?

Dit is voor mij een mooie metafoor voor hoe het voor mij in het dagelijks leven ook gaat. Als yoga docent probeer ik nieuwe denkbeelden aan te reiken, bijvoorbeeld ook over het maken van keuzes. Maar deze denkbeelden gelden natuurlijk ook voor mijzelf. Voor mij is het altijd makkelijker om andere mensen te helpen. Maar daardoor vergeet ik soms voor mezelf te zorgen. Dan loop ik vast en helpt soms ook zelf yoga doen niet meer. Vaak ga ik dan een oplossing buiten mezelf zoeken. Zou ik niet weer eens een opleiding gaan volgen? Moet ik niet nog wat lessen volgen en nieuwe dingen leren? Mijn vastloper heeft vast te maken met dat ik nog niet genoeg weet en meer nieuwe dingen moet leren.

Welke keuze kom jij tegen als je op je yoga mat staat en hoe kun je dit vertalen naar je dagelijks leven?

We beginnen met de schouders. Die zijn soms, zonder dat je het merkt, opgetrokken en aangespannen. Om je schouders te kunnen ontspannen ga je eerst rustig zitten. Als het kan in kleermakerszit op de grond, maar op een stoel mag ook. Merk dan op of je rustig kunt ademen en adem een paar keer rustig in en uit. De volgende keer dat je inademt neem je je schouders voorlangs mee omhoog. Op de uitademing draai je ze door naar beneden. Zo draai je cirkels met je schouders en wordt alles daar weer een beetje soepel. Als je dit een paar keer de ene kant op gedaan hebt, doe je dit ook de andere kant op. Na de schouders gaan we verder met je nek. Ook de spieren in je nek kunnen soms ongemerkt heel veel spanning vasthouden. Zorg dat je weer rechtop zit. Als je uit ademt laat je je linkeroor naar je linkerschouder zakken (let op dat je linkerschouder ontspannen naar benden blijft hangen), als je in ademt kom je weer met je hoofd omhoog. De volgende keer dat je uitademt laat je je rechteroor naar je rechterschouder zakken. Dit kun je een paar keer achter elkaar doen.

Wat ook handig is, is om gedurende de dag een aantal keer stil te staan bij je ademhaling. Het voordeel daarvan is dat je je aandacht heel bewust ergens op richt. Daardoor gaat al het andere even naar de achtergrond en kan ook je hoofd even rustig worden. Je hoeft alleen maar je handen op je buik te leggen en je ademhaling naar je handen te sturen. Op een inademing zet je buik iets uit en bewegen dus ook je handen iets naar buiten. Als je uitademt veert je buik weer terug naar binnen en gaan ook je handen weer mee terug. De yoga filosofie is voor veel mensen nog minder bekend. Maar deze bevat hele handige en praktische richtlijnen voor het dagelijks leven. Het fijne van yoga is, dat je altijd kunt blijven oefenen. Als je even gestopt of afgedwaald bent, dan pak je het weer op waar je gebleven bent. Zo is het ook in je dagelijks leven en emoties. Je hebt ergens last van. De eerste stap is om je bewust te worden van waar je last van hebt en of je gedachten er mee aan de haal gaan. Als je merkt dat je je hier niet meer bewust van bent, dan kun je hier altijd weer even op nieuw bij stilstaan.

In de yoga filosofie staan ook een aantal richtlijnen voor wat je als yoga student in je dagelijks leven in de praktijk kunt brengen. Maar natuurlijk kun je hier ook mee aan de slag als je jezelf niet als yogastudent ziet. Deze richtlijnen worden de Yama’s genoemd. Een van deze Yama’s is Tevredenheid, of het nu mee zit of tegen zit. Als het leven tegen zit en je hier helemaal door in beslag wordt genomen, dan is het natuurlijk moeilijk om hier tevreden mee te zijn. Vaak is het juist het verzet hier tegen wat je zo bezig houdt en wat zo veel energie kost. Bij tevredenheid helpt het ook om in het moment te blijven. Je kunt het verleden en de toekomst niet veranderen. Het enige moment waar je invloed op kunt hebben is het NU. Door tevreden te zijn met hoe het nu is, maak je het vaak veel dragelijker en kun je je ook richten op wat er nog meer is. En zoals ik al eerder schreef, als je even weg bent uit het nu, kun je er altijd weer terug komen, want het is er altijd. Een van de oudste boeken over yoga, de Yoga Sutra’s van Patanjali staat het volgende: “Yoga is gelijk aan het kalmeren van de golven van de geest.”

Door bezig te zijn met je lijf, ademoefeningen en je bewust te zijn van het nu kun je de golven gaan bedwingen, of kies jij om te gaan surfen op jouw golven?